AZ ANGOL ÓRAKÉSZÍTÉS LEGSZEBB HAGYOMÁNYAI

Startlap megosztás

HMS_rose_gold_black_side

Arnold & Son, a legendás angol órakészítő mester nevét viselő cég az idei bázeli kiállításon két újdonsággal kápráztatta el az órarajongó közönséget.

Arnold & Son HMS1
A HMS1 modellel nem kizárólag Sir John Arnold órásmester emléke előtt tiszteleg, hanem a cég központjának ma is helyt adó, az órakészítés bölcsőjeként aposztrofált legendás település, Le Chaux de Fonds előtt. A manufakturális órakészítés iránt elkötelezett cég törekvése a letisztult HMS1 modellen keresztül nagyon jól kivehetőek: szembemenve minden jelenlegi trenddel, készíteni kell egy letisztult formavilágú, nem túlzottan nagyméretű karórát egy elképesztő megjelenésű és műszaki teljesítményű új kaliberrel.

A modell 40 mm átmérőjű, domború zafírüvegekkel és kézzel varrott bőrszíjakkal felszerelt tokjai rozéaranyból és acélból készülhetnek. Mindkét típus esetében dönthetnek a vásárlók, hogy karóráikat fekete, fehér, vagy acéltok esetében antracit színű számlappal rendelik meg. 


 

HMS_szerkezet.gif

De ami a 30 méterig vízálló toknál figyelemre méltóbb,  az a legszebb hagyományok szerint készült Arnold & Son kaliber, melyet a túl egyszerű külső takar. A zseniális szerkezet mindössze 2,7 mm vastag és 30 mm átmérőjű. A kézi felhúzású A&S1001 jelzésű kaliber  21 rubin csapágykővel készül és billegője 21.600-as lengésszámon dolgozik. A csodálatosan dekorált szerkezet rendkívüli, 80 órás járástartalékot képes felhalmozni, köszönhetően a két rugóházas konstrukciónak, ami a fenti paraméterek ismerete mellett igen komoly teljesítmény.

 

 

A bázeli kiállítás másik nagy újdonsága a tourbillon gátszerkezetes, erősen limitált szériás TE8 modell.
Breguet mester mellett Sir John Arnold volt az a zseniális elme, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett a tourbillon gátszerkezet kifejlesztésében és finomításában. A tourbillon atyjaként ünnepelt Breguet mester és John Arnold mester szoros együttműködésére mi sem lehetne jobb bizonyíték, mint a No.11 típusszámú Arnold kaliber, amelyre Breguet mester első tourbillon gátszerkezetét építette fel. Ez az óratörténeti mérföldkőnek számító óraszerkezet ma a londoni British Museum gyűjteményét gazdagítja.

Arnold & Son TE8


A TE8 Tourbillon stílusjegyei az angol órakészítés legszebb hagyományait tükrözik.  A nyitott és a tourbillon gátszerkezetet büszkén megmutató háromnegyedes hullámformájú számlap, vagy a tourbillon háromszög formájú hídja mind az angol órakészítő hagyományok előtti tisztelgés a cég részéről. Érdekes a hullámforma mellett a számlap hullámokat idéző dekorációja is, amely a cég kommunikációja szerint az olyan nagy felfedezők előtti tiszteletadás, mint például James Cook kapitány, aki tengeri expedíciói során legénységét és saját életét is John Arnold hajókronométereire bízta.

A mintegy 80 óra járástartalékkal bíró óraszerkezetet a hagyományos tourbillonokkal összehasonlítva „kifordított” konstrukciónak is nevezhetnénk, hiszen az Arnold & Son nem rejti el a komplikált mechanikát.

A mindössze 6,25 mm vastagságú, A&S8000 típusjelzésű óraszerkezet 19 csapágykővel készül és 21.600-as lengésszámon működik.

A 44 mm-es aranytokkal készülő modellből mindössze két változat készül, egyenként 25 darabos limitált szériában. Az egyik szerkezete a tok anyagával megegyező finomságú aranyból készül, míg a másikat fekete ruténium szerkezettel kínálják az órarajongóknak az Arnold & Son mesterei.

Arnold & Son TE8
 ÓRÁS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. április  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 LUXURY REPORT MAGAZIN

 HÍRLEVÉL


 PARTNER LAPUNK HÍREI


 BEFEKTETÉSI AJÁNLATOK
© 2011. Karórakatalógus - Luxury Report Kft.