CHRONOSWISS – SAUTERELLE, A SZÖCSKELELKŰ SZÉPSÉG

Startlap megosztás
A 2008-as Baselworld kiállításon elhangzott, nagy feltűnést keltő bejelentés után, hogy a Chronoswiss két éven belül saját szerkezettel fog jelentkezni, Gerd-Rüdiger Lang már 2009-ben beváltotta ígéretét: a márka a legjobb úton van afelé, hogy manufaktúrává nője ki magát. A Chronoswiss a Sauterelle-lel megalkotta első modelljét saját fejlesztésű manufaktúra kaliberrel – Made in Germany. A Chronoswiss ezzel világos különbséget tesz az eddigi történelmi manufaktúra kaliberek és a Sauterelle között, amely teljesen új fejlesztésként az első fokozatot jelenti a manufaktúra felé vezető úton.

Az új szerkezet nem csak egy órában ketyeg, hanem egyszerre mindjárt két modellváltozatban: a Sauterelle így a hozzáértőket választás elé állítja. Az időmérő klasszikus hárommutatós óraként fehér, vagy fekete számlappal és a márka gyökereire emlékeztető rendkívüli regulátor mutatószerkezettel is kapható.

Az új Sauterelle, magyarul szöcske modelleknél a kimondottan nagy és változó forgónyomatékú billegő, a hozzá tartozó Breguet-spirállal együtt – akárcsak a régi szép időkben – óránként 18.000 féllengést végez, ami pontosan illik Gerd-Rüdiger Langhoz, akit joggal tekinthetünk a nyugalom és a higgadtság megtestesítőjének. Ennél a lengésszámnál egy hagyományos másodpercmutató tehát ráérős, ötöd másodperces lépésekben haladna előre. Az, hogy a legmesszebbmenőbb pontossággal mégis csak minden teljes másodpercben mozdul tovább, Karsten Fräßdorf órásműszerésszel közösen kifejlesztett fortélyos szerkezetnek köszönhető, ami alapjában véve ugyanúgy működik, mint minden más mechanikus kaliber. Ám egy kiegészítő kis kerékszerkezettel rendelkezik, amely szélesen feszülő ankerével és horgonykerekével a hátlap prominens helyén helyezkedik el. Egy kis rugóval követi a féllengéseket, és csak minden ötödik után engedi a másodpercmutatónak, hogy a rendkívül áttekinthető számlap szélén lévő beosztáson a következő vonalhoz ugorjon. Egyébként úgy a számlapra, mint a tokra és a szerkezetre díszítésként felvitték a limitált sorozatú karórák sorszámát.

A figyelemre méltó óra megtervezésekor, mint erre gyakran akad példa, nagy segítséget nyújtott a visszapillantás a múltba. A szaknyelven seconde morte-nak nevezett ugró másodperccel felszerelt zsebórák már a XVIII. század vége felé is készültek. Később ezt a rendszert karórákban is alkalmazták. Az 1940-es évek második felében a nyersszerkezet-előállító Ebauches Chézard egy 11½ léniás kalibercsaládot tervezett, melynek az ugró másodperc volt különleges ismertetőjegye. Németországban 1949. június 3-án szabadalmaztatták ezt az óraművekben a másodpercmutató lépésenkénti előremozgatására szolgáló berendezést. Ezt a nyersszerkezetet 1955-től két különböző változatban lehetett kapni és később megszületett egy egyszerűsített változata is. Az utóbbitól azonban a Chronoswiss vadonatúj manufaktúra kalibere műszaki és kézműves szempontból is fényévekre van. A márka modellcsaládjának legfiatalabb tagja esetében ugyanis valami olyasmiről van szó, amit röviden "state of the art"-nak nevezhetnénk: hagyományőrző konstrukciós alapelvek ötvöződnek érdekes órásmesteri újításokkal. Ide sorolható a lenyűgöző kiegészítő mechanizmus az ugró másodperchez, amit teljes joggal nevezhetünk órásmesteri komplikációnak. Átgondolt építési módjának köszönhetően a rugó nem állítódhat el, nem is kezdhet el „csuklani”, és a Chronoswiss az elődeinél gyakran megfigyelt galoppozást is sikeresen megszűntette.

A vevőbarát szervizelésre is nagy hangsúlyt fektettek. A Chronoswiss igazán ötletes megoldást eszelt ki: a Sauterelle szerkezetének belsejében egy integrált „pótalkatrészraktár” található, melyet a rugóház hídjánál helyeztek el. A 60 órás járástartalék a felső tartományban fekszik. Az óraszerkezet különleges tartósságáról maratott profilú cikloid fogazatok, amelyek energiatakarékosan, kopásmentesen működnek, illetve a 630 vickers keménységű edzett acélból készített fogmeghajtások gondoskodnak. Súrlódáscsökkentőként hatnak az edzett berillium bronzból (380 vickers) készült fogaskerekek is. A teljes együttes figyelemre méltó energiahatékonysága megengedi egy gyengébb húzórugó használatát, aminek következtében a csapágyakban kisebb a nyomás és a súrlódás, és ezzel természetesen a kopás is.

És ha már a húzórugóról ejtettünk szót: itt egy olyan speciális típusról van szó, amelyik nem tud excentrikusan lejárni. Az átmenetek így nem súrlódnak egymáshoz, a kerékszerkezet tehermentesítéséhez az energiatároló ezért mintegy 10 százalékkal gyengébb lehet. A horgonyon és a horgonykeréken a trombitacsapok, a polírozott és lekerekített csapágykövek ugyancsak csökkentik az óraszerkezeteket mindig nagyon károsító súrlódásokat. A klasszikus svájci horgonygátlás, szemben a ma legelterjedtebbel, mindössze 42 fokos emelőszöggel rendelkezik. Ez lehetővé teszi szélesebb horgonylemezek alkalmazását az egyenletesebb erőátvitelhez és a hosszabb úthoz. Tekintélyes, 16 milliméteres átmérőjéhez képest a billegő meglepően könnyű, és 108 mgmm2 tömeg tehetetlenségi nyomatékkal rendelkezik. Ha egy ugyanekkora billegő óránként 28.800 féllengést végezne, akkor körülbelül ötször annyi erőre lenne szüksége. A két szabályzócsavar nem állítódhat el véletlenül. Hogy kedvezőbb legyen az áramlás, ezeket a négy kisebb földelő csavarral együtt a pántba süllyesztették. Szinte magától értetődő tény, hogy a ma már szokatlanul ritka Straumann-Breguet spirál teljesen szabadon lenghet a még nagyobb pontosság érdekében. A zavaró pecekmechanizmust hiába keressük. A lengőrendszer szabályozása kizárólag a billegő változtatható forgónyomatékával történik. A hagyományos órásművészetet követve a csavarok kivétel nélkül laposan polírozottak és nem estek át galvanikus kezelésen. A magasság jobb beállítása és az olaj jobb megtartása érdekében a horgonykerék, a horgony és a billegő valamennyi csapágya fedőköves.

A kézi felhúzású C.70/C.71 manufaktúra kaliberrel a Chronoswiss új arcot kölcsönzött az értékes időnek és fontos mérföldkövet hagyott maga mögött a manufaktúra felé vezető úton. A szerkezet egész megjelenéséből sugárzik a hagyomány és precíziós kézműves munka, amiről egy pillantással meggyőződhetünk a purista acélból vagy elegáns vörösaranyból készült, gondosan megmunkált tok zafírüveg hátlapján keresztül. A Sauterelle áttörés a manufaktúrához vezető úton. A Chronoswiss utat mutat a jövőbe, és egyúttal tanúbizonyságot tesz vállalkozói bátorságáról.
 ÓRÁS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. április  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 LUXURY REPORT MAGAZIN

 HÍRLEVÉL


 PARTNER LAPUNK HÍREI


 BEFEKTETÉSI AJÁNLATOK
© 2011. Karórakatalógus - Luxury Report Kft.