GREUBEL FORSEY 30 SECRET

Startlap megosztás

Greubel SecretA 2004-es évben két nyughatatlan órásmester, Robert Greubel és Stephen Forsey a bázeli órakiállításon olyan tourbillon koncepcióval jelentkezett, amelyet még a szakma képviselői is megrökönyödéssel fogadtak.


Az új koncepció lényege, hogy a két vázzal készített csodálatos mechanizmus síkban 30 fokkal elforgatva került beépítésre. A szemkápráztató és műszakilag rendkívül egyedi megoldás az évek múltával egyre kifinomultabbá vált, a szakma és a rajongók következetesen évről-évre megkapták a két órásmestertől a 30 fokban befordított tourbillon átdolgozott változatait.
A 2011-es évben a cég egy letisztult modellel jelent meg, az egyedi tourbillon gátszerkezetet elrejtik a kíváncsi tekintetek elöl … A letisztult és elegáns karóra fehérarany tokja 43,5 mm átmérőjű és mintegy 16 mm magas. Lünettája tükörpolírozott, maga az óratok kézzel gondosan megmunkált szatinírozással díszített. Az óratok aranycsavarokkal biztosított, domború zafírüveggel felszerelt. A hátlap zafírüvegből készült, így a szerkezet működés közben megfigyelhető.

 

Greuber Secret hatlap

 

A Double Tourbillon 30° Secret limitációjára vonatkozó információ a számlapon, aranytáblán található. Mindösszesen 11 darabot készít belőle a Greubel Forsey. Az óra számlapja - tourbillon modellektől meglehetősen szokatlan módon - a billegő felett nincs megnyitva. A gondosan megmunkált arany számlapon az aranyindexek és aranyszámok mellett, a 9-esnél kismásodperc mutató, a 3-asnál pedig 72 órás járástartalékot kijelző segédszámlap található.
Azonban a számlap legizgalmasabb része a 6-osnál található segédszámlap, amelyen a négy perc alatt egy teljes kört leíró tourbillon gátszerkezet aktuális állapotát, illetve pozícióját követhetjük figyelemmel úgy, hogy magát a mechanizmust a számlapon keresztül nem is láthatjuk. Érdekes megoldás ez, hiszen a kékített mutató ezen a segédszámlapon 4 perc alatt ír le egy teljes kört. A csodálatos mechanizmust csak az a néhány kiválasztott láthatja, aki megengedheti magának a Greubel Forsey óra megvásárlásának luxusát.

 

Greubel Forsey szerkezet

 

Az aranyfoglalatokba helyezett 39 csapágykövet tartalmazó óraszerkezet 72 órás járástartalékra képes.
A két rugóházas megoldás igazi érdekessége, hogy a rugóházak egyike egy speciális csúszó kuplunggal felszerelt, így akadályozzák meg a túlhúzásból és túlfeszítésből eredő problémákat. Mechanikus szerkezetről lévén szó, feltétlenül említést kell tenni a tourbillon gátszerkezet, így az egész óraszerkezet szívéről, a szüntelenül pulzáló billegőről.
A modell óránként 21.600 lengésszámot produkáló billegője mindössze 10 mm átmérőjű, ami  hagyományosnak mondható, mivel azonban roppant komplex járatról lévén szó, a Greubel Forsey a járat pontosságának szabályzását pici fehérarany csavarok segítségével oldotta meg.
A ragyogó mechanizmus lelkét a két ketrecből álló tourbillon gátszerkezet adja, amelynek külső ketrece tömör aranyból készült ellensúlyokkal felszerelt és 4 perc alatt tesz meg egy teljes fordulatot. A Greubel Forsey szabadalmazott tourbillon mechanikájának másik része az a belső ketrec, amely 1 perc alatt teszi meg a 360 fokos fordulatot. A belső ketrecben lévő és 30 fokban elforgatott, folyamatosan mozgó billegő rugóját - a járás kiegyenlítése miatt - még Phillips-ívvel is ellátták. Természetesen az óraszerkezet hídjainak és alaplemezének díszítése illeszkedik a modell különlegességéből fakadó rendkívüli igényességhez. A felületnemesítés minden esetben kézzel történik.
Az egyedi mesterműhöz a Greubel Forsey-nál a legnemesebb aligátorbőr szíjat választották a tervezők, amely fekete és barna színekben áll a megrendelők rendelkezésére. A szíjakat a tok anyagával megegyező biztonsági zárak biztosítják.
 ÓRÁS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. április  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 LUXURY REPORT MAGAZIN

 HÍRLEVÉL


 PARTNER LAPUNK HÍREI


 BEFEKTETÉSI AJÁNLATOK
© 2011. Karórakatalógus - Luxury Report Kft.