TAG HEUER CARRERA DAY-DATE CALIBRE 16

Startlap megosztás
TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 162008-as megjelenését követően a Carrera Day-Date Calibre 16 lett az egyik legnépszerűbb óra a TAG Heuer kínálatában: nagyobb, merészebb és designját tekintve is sokkal bonyolultabb, mint a Carrera modellek többsége. Kétségtelen, hogy a Day-Date a Carrera kollekció „Alfa hímje”.

A TAG Heuer számtalan Calibre 16 óráján elérhetővé tette a Day-Date (nap és dátum) funkciókat (az Aquaracer-nél, illetve korábban a Link-nél), ugyanakkor jellemzően az egyetlen eltérést a „Date” és a „Day-Date” modelleknél a nagyobb dátumablak, továbbá az elnevezés alapján elvárható funkcionalitás jelenti. Azok számára, akik ritkán használják a dátum funkciót, nem az óra funkcionalitása, hanem a designja teszi azt igazán érdekessé.

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A Day-Date Carrera designja egyértelműen eltér a Calibre 16 Date Carrera-jától – a tok kialakítása láthatóan megegyezik, de minden más, például a kronográf nyomógombok, a korona, a számlap és a mutatók is eltérőek.

CV2010.BA0794

Ahelyett, hogy Day-Date órát egy Day (nap) funkcióval ellátott Carrera Chronograph-ként tekintenénk, gondoljunk rá úgy, mint egy megfizethető Carrera 360-ra.

Benyomás

TAG Heuer Carrera Calibre 360

A Carrera Day-Date kinézetét a 2006-os Carrera Calibre 360-tól kölcsönzi, attól a limitált kiadású Carrera sorozattól, mely a századmásodperc mérésére képes Calibre 360 szerkezetet alkalmazza.

Mindkét óra méretes, 43 cm-es tokkal rendelkezik, mely a standard Carrera-nál 2 mm-rel, az 1996-os Carrera re-edition-nél pedig 20%-kal nagyobb. Ezen kívül, mindkét modell perc- és másodpercmutatójának skálája egy belső, ívelt lünettán kapott helyett, melynek révén több hely maradt a számlapon például az ötperces beosztásokkal ellátott percösszegzőnek. A belső lünetta ötperces beosztásait kis háromszögekkel jelölték.

A Carrera 360-tól kölcsönzött másik szembeötlő jellemző a dupla-korona, mely például a Grand Carrera és a Monaco V4 sorozatokon is látható.

Design áttekintés

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A számlap elrendezésén kívül a Date és Day-Date Carrera-k a design tekintetében szinte semmi máson nem osztoznak. A Carrera Day-Date a TAG Heuer design „technikai” időszakából származik. Ha a Carrera 1887 az egyszerűséghez való visszatérést jelenti, akkor a Day-Date pont az ellenkezőjét.

A Day-Date a Grand Carrera Calibre 36-hoz hasonló elgondolásból született: „A több az több”.

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A korona és a felső kronográf nyomógomb felülete fekete, illetve piros színnel díszített, a 3D-s dátumablak pedig a számlaphoz képest mélyebben ül.

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A 12, illetve 6 órában található alszámlapok felülete körkörös kialakítású hasonlóan a többi Carrera Chronograph modellekhez. A 9 órában lévő összegző enyhén süllyesztett, a központi kronográfmutató és a 30 perces összegző mutatójának feje piros, melyek üde „színfoltjai” a számlapnak.

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

Ez a 3D-s, prémium kinézet ugyanakkor nagy kérdőjel lehet a Carrera-t vásárolni szándékozók számára: szükségük van-e egyáltalán erre a designra, vagy inkább a csak dátum-funkcióval rendelkező kronográfra teszik le a voksukat. A „túlzott design” sokak számára már akár visszataszító is lehet, de kétségkívül így is helye van a Carrera-k között: az elegáns 1887, a nosztalgikus Heritage, illetve a verseny stílusú Calibre 16 Chronograph mellett merész, modern stílusával a Day-Date is megfér.

A Day-Date sorozat

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A Day-Date Carrera háromféle színű számlappal érhető el: fehér, fekete vagy barna. Szíjak tekintetében a fémszíj mellett krokodilbőr szíj is választható (a fehér és fekete számlaphoz fekete bőr-, a barna számlaphoz barna bőrszíj).

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A barna és fekete számlap színben harmonizáló külső tachiméter skálás lünettát, a fehér számlap pedig rozsdamentes acélból készült lünettát kapott.

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A standard modellek mellett néhány speciális kiadás is elérhető, úgy mint a titán modell, mely titán tokkal és karbonszálas kinézetű számlappal, illetve szíjjal hódít.

TAG Heuer Carrera Titanium

Ez utóbbi volt az alapja a 2009-es Singapore Grand Prix Carrera modellnek, mely a piros színek helyében zöld színeket alkalmaz, a titán lünettát pedig feketével helyettesíti.

TAG Heuer Carrera Singapore Grand Prix

Szerkezet

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A Carrera Chronograph-okhoz hasonlóan a Day-Date modell is az örökzöld Calibre 16 (ETA 7750) szerkezetet használja. A Day-Date megtartja a zafírüveg hátlapot, nem úgy mint a 2011/12-es Carrera Calibre 16 Chronograph sorozat modelljei.

A csuklón

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

Tokjának 43 mm-es átmérőjével a Day-Date egy nagyméretű órának számít. Nem is az átmérő az, ami a túlméretes hatást kelti, sokkal inkább az óra mélysége, összehasonlítva például a Carrera Calibre S-sel.

Vannak hasonló TAG Heuer tokok, melyek szintén nem tűnnek óriásinak a csuklón a szíjak tokhoz való csatlakozása miatt: jó példa erre a Monaco 24.

TAG Heuer Monaco 24

A Carrera szíja ezzel szemben nem egy szinten csatlakozik a tokhoz, így az óra súlya nem oszlik úgy el, és nehéznek érezhető a csuklón.

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A következő Carrera Day-Date designja

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A cikk szerzője az alábbiakat változtatná a modellen:

1. Tok: 43-ról 42 mm-re csökkentené az átmérőt, illetve csökkentené az óratok magasságát is

2.  Perc-skála indexeinek törlése.

3. A számlapon nem szerepeltetné a „Chronograph” és „Automatic” feliratokat

4. Vékonyabb nap-dátum ablakot alkalmazna

5. Kisebbre venné a 05-60 számokat

6. A kisebb tokátmérő kompenzálására vékonyabb lünettát alkalmazna a tachiméter skála elhagyásával

7. A Calbre 16 szerkezet helyett a Calibre 1887-et alkalmazná

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

Összefoglalás:

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

A Day-Date Carrera-t nem azért alkották, hogy mindenki tetszését elnyerje: erre van éppen elég modell a Carrera sorozatban. Ez az óra prémium designjával azoknak kíván kedveskedni, akik valami merészebbet, nagyobbat és modernebbet keresnek, mint az átlag Carrera Chronograph.

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16

Ha valaha is szeretett volna magának egy Carrera 360-ast, de nincs szüksége a másodperc századrészének mérésére, akkor a Day-Date Carrera a tökéletes választás.

TAG Heuer Carrera Day-Date Calibre 16


Forrás: http://www.calibre11.com - http://www.oramutato.hu
 ÓRÁS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Aktuális hónap: 2018. április

 KERESÉS
 

 LUXURY REPORT MAGAZIN

 HÍRLEVÉL


 PARTNER LAPUNK HÍREI


 BEFEKTETÉSI AJÁNLATOK
© 2011. Karórakatalógus - Luxury Report Kft.